Evenimentul sportiv va include patru probe desfăşurate pe distanţa de 200, 300, 400 şi 600 de kilometri, pe trasee ce vor include principalele puncte de atracţie turistică de pe teritoriul judeţului. Startul se va da la Muzeul Judeţean, acolo unde va fi şi punctul de sosire, iar prima etapă a evenimentului este programată pentru data de 6 aprilie.

Iniţiativa organizării în premieră a unei astfel de competiţii aparţine Asociaţiei Club Sportiv Penteleu, iar Muzeul Judeţean a acceptat invitaţia de a face parte din echipa de organizare a evenimentului. Implicarea instituţiei de cultură şi cercetare ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Buzău, este motivată în primul rând de faptul că evenimentul este dedicat memoriei primului globe trotter român, buzoianul Dumitru Dan.

Prima etapă a competiţiei va avea loc în data de 6 aprilie, când se va da startul de la Muzeul Judeţean în prima cursă, cea de 200 de kilometri. Traseul va include Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov şi Castrul Roman de la Pietroasele, participanţii având la dispoziţie 13 ore pentru a parcurge cei 200 de kilometri şi a reveni apoi la muzeu, unde va fi şi linia de finish. Cursa de 300 de kilometri va avea loc în data de 4 mai, urmată, la două săptămâni, de cea de 400 de kilometri, apoi de cea de 600 de kilometri, în data de 15 iunie.Cicliştii amatori pot participa la una sau chiar la toate cele patru probe, iar cei care vor obţine cei mai buni timpi vor fi premiaţi în cadrul festivităţii care va avea loc pe 1 noiembrie, tot la sediul Muzeului Judeţean.În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, toţi studenţi la Universitatea Sorbona, la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos şi prin mijloace materiale proprii, premiul oferit fiind de 100.000 de franci francezi.

Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiţia, performanţa sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985.Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de ţări, 30 de colonii şi prin peste 1.500 de oraşe. A rupt 497 de perechi de opinci şi 28 de costume naţionale.Dumitru Dan s-a născut în judeţul Bacău dar a activat, timp de 30 de ani, ca profesor de geografie la Brăila şi Buzău. Moare în 4 decembrie 1978, la Buzău, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.