Proiectele din 16 comune sînt pe lista neagră din Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Sălile de sport şi bazele sportive de la sate au pierdut teren la finanţări în faţa alimentărilor cu apă, canalizărilor şi a modernizărilor de drumuri locale. După  aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, nu mai puţin de 16 primari din judeţ au aflat că proiectele lor sînt pe lista obiectivelor de investiţii pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu are în vedere să le finanţeze în anii următori. Situaţia este una generalizată, potrivit anexelor noului program naţional de dezvoltare locală cu obiectivele de investiţii la care nu vor mai fi daţi bani, nu mai puţin de 883 de amenajări sportive sau alte obiective nu vor mai fi deloc finanţate de la nivel central nici în acest an, dar nici în anii următori. Din judeţul nostru, în această situaţie sînt bazele sportive comunale sau multifuncţionale tip I sau tip II din Balta Albă, Brădeanu, Buda, Calvini, Căneşti, Cislău,  Costeşti, Glodeanu Sărat, Mihăileşti, Movila Banului,  Pătîrlagele, Puieşti, Siriu, Smeeni şi Tisău.

„Trebuie să continuăm cumva”

Pentru reprezentanţii administraţiilor publice locale unde deja au fost începute lucrările la astfel de investiţii, vestea sistării finanţărilor nu a fost prea bine primită. Cu o bază sportivă realizată deja în proporţie de 80 %, primarul din Căneşti, Stoica Marin, susţine că va face tot posibilul pentru a finaliza acest obiectiv. „La ora actuală n-am bani să termin sala, dar este păcat să las să se distrugă ce am făcut pînă acum. Am început baza sportivă printr-un proiect în baza Ordonanţei 7/2006, am primit cam 500 de milioane de lei vechi. Am mai cheltuit noi trei miliarde de lei vechi şi ne-ar mai trebui încă un miliard şi jumătate. Sperăm să primim vreo rectificare prin Consiliul Judeţean sau direct de la Guvern, pentru că nu putem lăsa aşa. Trebuie să continuăm cumva”, a concluzionat Stoica Marin, primarul din Căneşti.

Alte 24 de proiecte, amînate pentru 2016

Potrivit MDRT, în acest an se asigură finanţări din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru obiective din 25 de unităţi administrativ-teritoriale publice locale şi pentru patru drumuri administrate de Consiliul Judeţean. Obiectivele de investiţii vizează realizarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei, a sistemelor de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, modernizarea sau dotarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar etc., obiective pentru care au fost stabilite concret sumele ce vor fi repartizate pînă la finalul acestui an şi în 2016. În schimb, mai există o listă cu alte 24 de proiecte din tot atîtea comune, care sînt caracterizate ca obiective de prioritate redusă, care sînt practic amînate la finanţare pentru vremuri mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.