
Un proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii prevede menţinerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, însă cuantumurile acestora vor varia în funcţie de venituri. „Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigură astfel şi acoperirea creşterii de 6% a preţului la gazele naturale, conform precizărilor ANRE”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul pus în dezbatere publică.
Astfel, pentru sezonul rece 2013-2014, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va varia între 20 şi 262 de lei, în funcţie de venituri, limitele acestora fiind de la până la 155 lei/membru de familie şi până la 615 lei/membru familie.
Proiectul de act normativ mai prevede şi introducerea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică. „Pentru acestea, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, limita superioară fiind de 615 lei/persoană. Ajutoarele vor varia între 240 de lei pentru familiile/persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 lei/persoană, şi 48 de lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Având în vedere că preţul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezultă un ajutor maximum zilnic de circa opt lei”, se arată în nota de fundamentare.
Proiectul de ordonanţă mai prevede şi introducerea obligativităţii prezentării de documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei, dar şi introducerea anchetei sociale obligatorii ca mijloc de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor. Aproximativ 24.000 de familii si persoane singure, care nu au alta posibilitate de incalzire a locuintei, vor beneficia de ajutoare pentru incalzire cu energie electrica, intre 48 si 240 de lei, acordate in urma unei anchete sociale, reiese din proiectul de ordonanta pus în dezbatere de MMFPSPV.
Pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, se propune plata lor la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului. Din calculele făcute se estimează că, pentru perioada 2013-2014, va fi necesară suma de 556,8 milioane de lei, respectiv 176,8 milioane de lei pentru noiembrie – decembrie 2013 şi 386,5 milioane de lei pentru 2014.
Proiectul de act normativ este în dezbatere publică până la 4 august.