Adrian_Mocanu_nunta_PSDDeputatul buzoian a studit proiectul de buget programat pentru anul viitor. Tânărul ales este de părere că banii au fost bine împărţiţi şi îndreptaţi astfel încât să fie stimulată creşterea economică. „Bugetul pe anul 2014 este, fără îndoială, unul care vizează creşterea economică. Acesta este aspectul pe care l-aş remarca în primul rând atunci când vine vorba despre construcţia bugetară. Cabinetul Victor Ponta a avut în vedere, în sensul stimulării creşterii economice, creşterea investiţiilor publice (mai ales în ceea ce priveşte cofinanţarea fondurilor europene), stimularea mediului de afaceri, prin scheme de garantii de stat şi ajutoare de stat destinate în special IMM-urilor, creşterea suportului acordat producătorilor agricoli, reducerea CAS, proiectată ca şi posibilitate în semestrul II al anului 2014, menţinerea cotei unice , menţinerea TVA-ului redus la pâine şi analizarea oportunităţii extinderii acestei măsuri la alte produse. Apreciez în mod deosebit faptul că în 2014 avem 40 de miliarde de lei pentru investiţii, adică aproximativ 6% din PIB. Aceasta demonstrează că nu numai că nu au fost tăiaţi banii de la investitii, aşa cum au afirmat unii, ci, mai mult, a fost alocată cea mai mare sumă pentru investiţii de până acum”, afirmă deputatul Adrian Mocanu.

Tânărul deputat apreciază că bugetul pe anul viitor a avut în vedere şi protecţia socială. „O altă notă specifică a bugetului pe 2014 este sporirea măsurilor de asigurare a protecţiei sociale, o marcă recunoscută a social-democraţiei. Astfel, vorbim despre creşterea salariului minim cu 12,5%, creşterea pensiilor cu 3,76% şi creşterea venitului minim garantat cu 5%.Prioritizarea investiţiilor publice şi continuarea consolidării fiscale, prin stabilirea deficitului la 2,2%, faţă de 2,6% sunt, iaraşi, chestiuni de apreciat la noul buget”, a adăugat Adrian Mocanu.

Adrian Mocanu este de părere că prin proiecţia bugetului pe 2014 stimulează şi angajaţii din Sănătate şi Educaţie. „Două elemente de forţă ale noului buget, care respectă şi spiritul dezbaterilor din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor sunt alocările bugetare către Sănătate şi către Educaţie. La Sănătate, avem în proiecţia bugetară pe 2014 o creştere de peste 30 de miliarde de lei. Pe lângă bursa neimpozabilă de 150 de euro acordată lunar pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi, ţin să remarc faptul că Ministerul Sănătăţii a primit cu 2,5 miliarde de lei mai mult decât în 2013, de la 5,2 la 7,8 miliarde. De asemenea, CNAS are un buget mai mare decât în 2013.Bugetul creşte şi pentru Educaţie, ţinând cont de măsurile prin care s-a hotărât creşterea cu 10% a salariilor profesorilor debutanţi, preparatorilor şi asistenţilor universitari”, este de părere deputatul Adrian Mocanu.

Parlamentarul buzoian consideră că este esenţial că pentru vasta majoritate a contributorilor la bugetul de stat, nu cresc taxele şi impozitele, România rămânând ţara cu cel mai mic grad de împovărare fiscală din Uniunea Europeană.   „Doresc să fac câteva precizări în legătură cu intenţia anunţată de preşedintele Băsescu, aceea de respingere a bugetului. Nu aş dori ca vederile politice ale preşedintelui ţării să blocheze indexarea pensiilor, creşterea salariilor, stoparea investiţiilor şi să genereze probleme extrem de dificile în raporturile pe care România le are cu FMI şi cu Banca Mondială. Adoptarea noului buget este un aspect extrem de important, partenerii noştri se aşteaptă la seriozitate din partea României, iar lipsa de responsabilitate ne poate aduce prejudicii enorme”, spune deputatul Adrian Mocanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.