
Sute de comentarii și reacții diverse au curs după tragedia produsă sâmbătă, la Nehoiu (vezi detalii). Cătălina avea 17 ani. A murit strivită de stâlpul căzut pe plafonul mașinii scăpate de sub control de o prietenă, în vârstă de 18 ani. Șoferița și o altă pasageră, tot de 17 ani, au supraviețuit.
Printre reacții s-a numărat cea a bibliotecarei de la Biblioteca Orășenească Nehoiu, Constanța Doman, care a atins un punct sensibil, dar necesar, în contextul numeroaselor tragedii în care sunt implicați adolescenți.
,,Pacea zilei de ieri (n.r. sâmbătă), după ce le așezasem pe toate ale zilei, în rosturile lor, s-a făcut țăndări cu o veste înfricoșătoare pentru toată comunitatea: o fată frumoasă, adolescentă, încă elevă, și-a aflat sfârșitul strivită în mașină de un stâlp de beton care a căzut exact pe ea, pe locul din spatele șoferului. De aici încolo, drama capătă proporții radial, se poate interpreta pe toate planurile, însă doar ea, fata, cu tinerețea și frumusețea ei, a plătit tot ce n-a funcționat corespunzător: o adolescentă cu permis de începătoare, fiorul și adrenalina unei aventuri pe roți, un stâlp dintr-un beton poate cam prea puțin armat, o viteză care n-a mai făcut posibil controlul mașinii și, toată viața celor trei fete, care nici măcar nu-și trasase reperele, s-a prăbușit odată cu stâlpul.
Până aici, o situație destul de frecvent întâlnită. Pentru că dorința de nestăvilit a copilului, aceea de a avea și a conduce o mașină imediat ce împlinește18 ani, îi transformă pe părinți în pârghii care declanșează drama.
Lumea este în permanentă viteză, viața trece în prea mare viteză. Adolescentul de 18 ani, dacă nu are permis și mașină, se consideră fraierul exclus la marginea satului. Presiunea pe care o aplică părinților, pentru a-i îndeplini acest vis, e câteodată uriașă. Cunosc destule cazuri în care părinții fac foamea efectiv, fără figuri de stil, ca să-i ia copilului mașină. Și astfel îl aruncă-n acest nefast raliu al vieții, total nepregătit.
Sigur că putem spune: bine, bine, dar a luat punctaj maxim, instructorul s-a declarat mulțumit, la fel polițistul de traseu…
Da, pentru că în cadrul orelor de instructaj și de examen, toți se comportă exemplar. După care, odată ieșiți pe drum cu mașina, gonesc să ajungă din urmă timpul pierdut. Cu muzica la maximum., Libertatea este asociată cu viteza. Viteza îi este asociată zborului. Care este atât de fumos și de îmbătător, încât nimeni nu ia în calcul prăbușirea.
Sunt atât de supărată pentru fata frumoasă care a murit, încât mi-a devenit totul cleios în jur. Și nici măcar nu o cunosc, dar am văzut-o într-o fotografie făcută la fața locului, pe care un inconștient a publicat-o într-o postare fără să-i pese de disperarea părinților. Și mi-a venit să mă duc s-o iau în brațe și s-o repar, ca pe păpuși.
O chema Cătălina.
…
Nu înțeleg de ce poliția nu împrejmuiește imediat locul unui accident, cu plase opace, să nu fotografieze toți, ca la bâlci; măcar până la expedierea victimelor. Asemenea imagini nu trebuie văzute decât de anchetatori.” , este mesajul transmis de bibliotecara Constanța Doman.
Dumnezeu să o ierte păcat de ora ca iară frumoasa??