
Să ne amintim de…” este rubrica realizată de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, prin care, în fiecare zi sunt reamintite evenimente notabile din istorie.
??????? ??????? ??? ??????? ?????, ??????????? ?? ??????????̆
În urmă cu 178 de ani, pe 14 mai 1844, inventatorul american Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse, de la Washington DC, către asistentul său, Alfred Vail, în Baltimore, Maryland, pentru a inaugura prima linie a telegrafului electric.
Pentru a valida perfecțiunea sistemului, textul a fost ales de fiica președintelui oficiului de patente al Statelor Unite la acea dată, prezentă și ea în sala Curții Supreme de Justiție din Washington, unde avea loc demonstrația.
Samuel Morse a transmis textul la Baltimore, printr-un fir, la o distanță de 63 de kilometri, unde a fost recepționat de asistentul său Alfred Vail.
Timp de mai mult de 160 de ani, codul Morse a fost principalul mod de comunicare la distanţă. În jurul anului 1920, codul a început să fie folosit ca bază de comunicare în aviaţie. Începând cu 1930, piloţilor militari, dar şi celor civili, li se cerea să cunoască codul Morse. Codul Morse a fost vital în cel de-al doilea Război Mondial pentru transmiterea de mesaje între nave de război şi bazele navale ale Marinei Regale Britanice, Marinei imperiale japoneze,canadiene, ausraliene şi americane.
În 1837, Samuel Morse obţine un brevet pentru noul său sistem telegrafic, invenția sa izbindu-se de scepticismul și chiar de refuzul autorităţilor. Abia în 1843 reuşeşte să convingă Congresul Statelor Unite să construiască prima linie de telegraf între Baltimore şi Washigton D.C.
Alfabetul Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte şi linii. Literelor cel mai des folosite le-au fost asociate semnale scurte (pentru „e”, un singur punct), iar celor mai puțin folosite, „q” spre exemplu, le-au fost asociate semnale lungi.
Invenţia i-a adus o avere considerabilă, din care, o parte, Samuel Morse a donat-o artiştilor talentaţi dar săraci şi Universităţilor Yale şi Vassar.
Codul Morse a fost folosit până în 1999, când a fost înlocuit de către GMDSS (sisteme de comunicare marină de mare frecvenţă).