Să ne amintim de…” este rubrica realizată de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, prin care, în fiecare zi sunt reamintite evenimente notabile din istorie.

Pe 10 mai 1872, ???????? ???????? ??? ????????????̆ ?? ???????? ??????????? ????? ????? ????? ?????? ?????????̆ ?? ?????̦?? ?? ????̦?????? ?? ???????? ?????, deși femeile nu aveau drept de vot în SUA. Fiind arestată în ziua scrutinului, voturile favorabile nu au fost luate în considerare, iar numărul lor nu se cunoaște nici până astăzi.

Pe 10 mai 1866, ?????̧?? ?????, ??? ???????? ?? ????????????-???????????, ??? ????????? ?? ??̆??? ???????? ????????????̆ ???????? ?? ????̂???? ??? ?????? ?? ????? ?. El a fost ales prin plebiscit, organizat după detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Începând din 1866 și până în 1916, apoi în perioada 1918-1947, data de 10 mai a fost considerată Ziua Regelui sau Ziua Regalității și sărbătorită ca Ziua Națională a României. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României, iar în 1947 este interzisă definitiv de regimul comunist după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți numeroase monografii dedicate regelui Carol I, precum și volumul cu memoriile acestuia.

Tot într-o zi de 10 mai, dar în 1881, ????̂??? ??? ??????????̆ ?????, ????̆ ?? ????? ? ?? ????????????-??????????? ???? ?̂???????? ???? ?? ????̂???? (anterior fusese Principe al României: 1866-1881).

Pe 10 mai 1894 se năștea, la București, ?????? ??????? (d. 1993), cea care după ce s-a mutat la Paris avea să devină, în anii 30, ? ??????̧?̆ ??? ????????̆ ?̂? ?????̧? ????̂? ??????? ????? ?????. A strălucit în lumina reflectoarelor la Paris, în perioada interbelică. Francezii i-au spus „Notre-Dame du Theatre“ şi au catalogat-o drept regina pieselor bulevardiere. A jucat alături de mari actori, precum Alain Delon şi Claudia Cardinale. Elevă a lui C.I. Nottara şi a Aristizzei Romanescu, Elvira Popescu a debutat pe scena Naționalului din București la 16 ani, iar la 25 de ani devine director artistic al Teatrului Excelsior. Doi ani mai târziu, pune bazele Teatrului Mic, pe care l-a condus ca director în următorii ani. După două divorțuri, pleacă la Paris, convinsă de scriitorul francez Louis Verneuil care a scris special pentru ea comedia „Verişoara din Varşovia”, pe care Elvira a acceptat să o pună în scenă în Franţa. A avut un succes imens, iar scriitorul Louis Verneuil, îndrăgosit nebuneşte de româncă, a continuat să scrie special pentru ea mai multe piese de succes. A ajuns director la Théâtre de Paris şi la Theatre de Marigny. Se spune că Elvira ar fi fost una dintre sursele de inspiraţie ale lui Henri Matisse pentru celebrul tablou „La Blouse Roumaine“, pictat în 1940.

Pe 10 mai 1899 se năștea, la în Omaha, Nebraska, SUA, ???? ??????? (d. 1987), cel care avea să fie considerat cel mai mare dansator al tuturor timpurilor. Fred Astaire a adus două inovaţii importante în lumea filmelor muzicale. A insistat ca toate scenele de dans să fie filmate cu o cameră fixă şi să fie trase într-o singură dublă. Asta presupunea că nimeni nu trebuie să greşească. În plus, acesta dorea ca toate scenele de dans şi toate momentele muzicale să fie în strânsă legătură cu intriga filmului şi chiar să fie momente-cheie ale filmului.

Pe 10 mai 1933, în Germania, ?????̦??? ????????? ?????? ??????? ?????? ?? ??̆??̦?. În acea zi au început să ardă rugurile în peste 200 de oraşe germane, în ritmul unor marşuri naziste. Postul naţional de radio a transmis în direct scenele sumbre din Piaţa Operei din Berlin. Abia ajunși la putere, naziștii ştiau că ideile tipărite pe hârtie sunt extrem de periculoase pentru ideologiile totalitare. Astfel, au organizat acţiuni în care au fost arse public cărţile autorilor incomozi, precum Thomas Mann, Franz Kafka şi Sigmund Freud. Arderea cărţilor interzise a semănat cu o sărbătoare publică, pregătită de grupuri de studenţi şi profesori nazişti, alături de ministrul propagandei, Joseph Goebbels.

Pe 10 mai 1936 avea loc ??????????? ????????̆ ? ???????? ??????? ??? ???????̧??, în prezenţa regelui Carol al II-lea. Pentru public acesta s-a deschis o săptămână mai târziu, la 17 mai 1936, concomitent cu cea a întregului parc Herăstrău.
Mai multe despre celebrul muzeu găsiți în colecțiile noastre, în monografia „Muzeul Satului”, de Jana Negoiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.