
„Să ne amintim de…” este rubrica realizată de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, prin care, în fiecare zi sunt reamintite evenimente notabile din istorie.
- Pe 3 mai 1469 se năștea la Florența ???????̀ ??????????? (d. 1527), și odată cu el o nouă filozofie politică. Scriitor, om politic și istoric italian, reprezentant al istoriografiei renascentiste, Machiavelli a scris ceea ce este considerat primul tratat modern de politică: „Il principe” („Principele”). Deși a trăit, a gândit și a scris cu peste 500 de ani în urmă, Machiavelli rămâne foarte actual și azi. În opera sa există idei care ar putea fi adoptate cu succes de politicienii zilelor noastre sau idei pe care puternicii momentului le utilizează fără să o recunoască. Și asta pentru că numele lui Machiavelli a devenit asociat cu lipsa de moralitate și de etică în atingerea obiectivelor. Deși celebra frază „?????? ?????̆ ??????????” nu este formulată explicit în opera sa, de multe ori ideile exprimate de el au fost interpretate astfel.
Pe lângă cărți semnate de Machiavelli („Arta războiului”, „Principele”, „Mătrăguna” etc), în colecțiile noastre găsiți monografia „Niccolò Machiavelli”, de Alexandru Balaci.
- Pe 3 mai 1848 avea loc ????? ??????? ???̧??????̆ ?? ?? ????, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, intitulat „Petiţiunea Naţională”. La Marea Adunare Naţională de la Blaj au participat circa 100.000 de români de pe întregul teritoriu al Transilvaniei.
- Pe 3 mai 1891 ?? ?̂??????̦? „??????̦?? ????????????̆ ????? ?” (??????? ??????????̆ ????????????̆ ??? ???????̦??), creată de Regele Carol, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la urcarea sa pe tronul României.
- Pe 3 mai 1903 se năștea în Washington ???? ?????? (d. 1977), una dintre cele mai mari vedete ale tuturor timpurilor, cel care a revoluționat industria muzicii și filmului. A primit numeroase premii, inclusiv Premiul Oscar pentru „Cel mai bun actor” și a fost primul care a primit Premiul Grammy. A fost, de asemenea, printre puținele celebrități care au primit trei stele pe Walk of Fame la Hollywood. Bing Crosby rămâne unul dintre cei mai bine vânduți artiști ai secolului al XX-lea, cu peste o jumătate de miliard de discuri vândute.
Pe lângă filme cu marele artist, la secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți dublu CD-ul audio, din colecția The Great Vocalists of Jazz & Entertainment, dedicat lui Bing Crosby.
- Pe 3 mai 1933 se năștea în Carolina de Sud legendarul ????? ????? (d. 2006), supranumit „Regele muzicii soul”, artist care a contribuit, totodată, la evoluția stilurilor gospel, R&B și funk. Cel alintat „Mr Dynamite”, s-a numărat între primii artiști incluși în Rock and Roll Hall of Fame, panteon al muzicii americane, la momentul inaugurării, în 1986. În copilărie, James Brown a muncit alături de familia sa, culegând bumbac pe câmpurile din apropierea casei și lustruind papuci în oraș. În timpul liber cânta în împrejurimile orașului și se ocupa cu mici fărădelegi. Așa se face că la 16 ani a fost trimis la centrul de reabilitare pentru minori din Toccoa, fiind acuzat de jaf armat.
La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți DVD-ul „James Brown Live at Chastain Park” (1985).
- Pe 3 mai 1933 se năștea la București ?????? ?????????? (d. 1994), considerat de mulți drept cel mai mare actor român. Provenit dintr-o familie cu posibilități materiale reduse, după o încercare eşuată în anul 1951, George Constantin este admis în anul următor la Institutul de Teatru şi Film, la clasa maestrului Nicolae Bălțățeanu, asistenți fiind Ion Cojar și Vlad Mugur. În anul IV, marea regizoare Marietta Sadova l-a văzut repetând la facultate pentru „Bărbierul din Sevilla” și i-a spus lui Ion Cojar: „Dragă, uită-te la băiatul ăsta. Eu l-am vazut în acelați rol pe De Max, ăsta e de pe acum peste Max. Ține minte, ăsta va ajunge mare!”. Și așa a fost. Măreţ, impunător, cu voce de tunet şi glas de furtună, George Constantin „umplea” sala cu personalitatea sa electrizantă, indiferent de personajul pe care l-ar fi interpretat. După facultate este repartizat la Teatrul Nottara, unde a făcut peste 50 de roluri uriaşe. În cinematografie îl ştiţi în primul rând din „Reconstituirea”, dar şi din „Burebista”, „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuş”, „Pentru patrie”, „August în flăcări”, „Răpirea fecioarelor”, „Cel mai iubit dintre pământeni” etc. Despre marele actor, Horațiu Mălăele își amintește: „<Aveţi un actor genial. Cum îl cheamă?> a întrebat un mare artist rus, ieşind de la <Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă>“.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cartea „George Constantin şi Comedia sa umană”, de Florica Ichim.
- Pe 3 mai 1937 ??????? „?? ??????? ??̂??????” ?? ??????????? ???????? ???????? ??̂?̦???? ??????? ????????r. Romanul poate fi găsit și în colecțiile noastre.
- Pe 3 mai 1975, la vârsta de 13 ani și jumătate, ????? ????̆???? ??????? ?????????̆ ????????̆ ? ??????? ?? ??????????̆, ?????? ?̦? ?? ??????? (??̆??????, ???????? ?̦? ??̂???̆) la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia, Românca a câștigat trei medalii de aur și una de argint. În același an, agenția de știri Associated Press a numit-o „Atleta Anului”.
În colecțiile bibliotecii noastre găsiți cărțile: „Nadia”, de Ioan Chirilă, „Nadia Comăneci – Cea mai bună gimnastă din istorie”, de Milo J. Krmpotić și Wuji House, și „Nadia Comăneci şi echipa de aur”, de D. Dimitriu.