În această perioadă a anului, ceapa de apă, în special cea roșie de Buzău, face deliciul bucătariei tradiționale. Așa că toți șoferii care tranzitează județul își fac aprovizionarea cu acest soi de ceapă direct de pe marginea drumului european 85, care a devenit piața de desfacere pentru comercianți. Puțini sunt cei care știu că ajung să plătească dublu față de prețul din piață pentru același sortiment.
Pentru că a fost un an cu o producție destul de bună, comercianții s-au instalat pe marginea drumului european 85. În fiecare zi sute de șoferi care tranzitează județul se aprovizionează de aici cu cantități mari de ceapă.
“Este bună că este ceapă românească. Eu nu merg în piață să cumpăr așa ceva. Eu sunt din București și de fiecare dată când trec pe aici îmi cumpăr ceapă de Buzău”, ne-a declarat un cumpărător.
Cei nu știu acești cumpărători este că ajung să plătească până la 20 de lei pentru o funie de ceapă, care are cel mult 5-6 kilograme. În timp ce producătorii vând în piață același produs cu doar 2 lei pe kilogram.
“Sunt zile în care nici nu vând un kilogram. Cei care vând pe marginea drumului vin și cumpără de la noi și o vând mai scump acolo. Eu vând cu 2 lei pe kilogram, și la ei o funie este 20 de lei”, susține o comerciantă din piața centrală.
De partea cealaltă, nici negustorii de pe marginea drumului nu se laudă cu vânzări foarte mari: “Sunt zile când merge vânzarea, sunt zile în care nu vindem nimic. Că așa e comerțul. Sunt zile în care plecăm acasă fără nimic”.
Acest soi de ceapă se produce în bazinul legumicol Mărăcineni – Săpoca, de lângă municipiul Buzău. Legumicultorii de aici îi sfătuiesc pe şoferii de pe E85 care doresc să cumpere ceapa roşie de apă să se abată din traseu cel mult zece kilometri, spre Valea Slănicului, pentru a o cumpăra la un preţ rezonabil.