spitalMinisterul Sanatatii a anuntat că asistentele medicale, asistentii medicali si moaşele se pot pensiona la varsta de 65 de ani. Alinierea acestor categorii, in ceea ce priveste scaderea varstei de pensionare, la legislatia privind sistemul de pensii publice, ar fi avut un efect dramatic intr-un sistem si asa deficitar la acest capitol: circa 50 de asistente medicale ar fi trebuit să iasă fortat la pensie numai la Spitalul Judetean de Urgenta!

Masura referitoare la asistentele medicale a fost posibila prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr.23/2014, de completare şi modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ministrul Sanatatii a punctat aceasta problema privind asistentele medicale: ”Scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenti medicali generalişti, moaşe şi asistenti medicali angajati in unitatile sanitare publice, institutii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanta de Guvern, am tinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinta de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare”.

Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 abroga prevederile in baza carora asistentele medicale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale intrau sub incidenta prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Prin urmare, asistentele medicale trebuiau sa se pensioneze inainte de 65 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.