Daca anul trecut, la centrele REMAT, buzoienii faceau cozi ca sa scape de rable, acum doar cativa par tentati sa renunte la masini. Administratorii centrelor de colectare considera ca atat procedurile greoaie cat si lipsa banilor necesari achizitionarii unor noi autoturisme ii determina pe oameni sa ezite sa-si “vanda” harburile.
De vina par a fi noile reglementari care ii obliga pe proprietarii rablelor la drumuri in plus. Cine doreste sa renunte la autoturismul vechi este nevoit faca pe cel putin doua drumuri pana la centrul de colectare a fierului vechi.
„Pentru a preintampina falsurile, in acest an, au fost facute unele modificari. Astfel, cine vrea sa-si caseze masina, merge la REMAT, prezinta documentele necesare, preda masina pe baza unui proces verbal de custodie. A doua, zi, dupa ce a fost verificata corectitudinea datelor de identificare ale persoanei participante si ale autovehiculului uzat, primeste de la REMAT certificatul de distrugere a autiovehiculului, document cu care se prezinta la Politie pentru radierea masinii din circulatie. Dupa ce a radiat masina din circulatie, se prezinta la REMAT cu o copie legalizata a certificatului de radiere si primeste tichetul valoric pe care il poate folosi pentru cumparare unei masini noi”, a declarat ministrul Laszlo Borbely
De asemenea, persoanele care doresc sa beneficieze de Programul Rabla, din acest an trebuie sa prezinte un certificat fiscal care sa ateste ca nu au datorii la bugetul local. Acest certificat trebuie prezentat la REMAT, odata cu celelalte documente necesare.
Ca si in 2010, cei care caseaza masinile primesc un tichet cu valoarea de 3.800 lei, iar pentru achizitionarea unui autovehicul nou se pot utiliza unul, doua sau cel mult 3 tichete valorice.